Sedert 1 juli is er een grote wijziging in de toepassing van de BTW-regels voor wie aan eindconsumenten (dus geen bedrijven) in het buitenland verkoopt. Tot 30 juni konden we zonder veel kopzorgen verkopen aan dergelijke klanten (zolang het niet te hard ging): we rekenden Belgische BTW zoals we dat deden voor wat we verkochten aan Belgische consumenten en dus was het niet zo moeilijk om administratief in orde te zijn. Dergelijke eenvoud is sedert 1 juli 2021 enkel nog weggelegd voor wie minder dan € 10.000,00 per jaar aan EU-buitenlanders (al uw verkopen in alle andere EU-landen samen!) verkoopt. Wie een bollenwinkel runt die hogere verkopen buiten België realiseert, moet de BTW toepassen van het land van zijn/haar afnemers! Dat dit een gigantische soep kan worden, begrepen ze ook op Europees niveau en dus voorzien ze een aangifte om al die verkopen ineens in op te nemen. En dat laat ze ineens toe om het hippe woord One Stop Shop ook in de fiscaliteit een toepassing te geven. Dus wanneer u fiscalisten hoort praten over een OSS, dan is dat geen lispelende gecastreerde stier, maar wel een letterwoord voor dergelijk nieuw platform.
Uiteraard werkt dat systeem ook omgekeerd: wanneer Belgische consumenten iets aankopen van buiten België, dan zal er ook véél meer dan vroeger BTW van toepassing zijn. En dat zal dus Belgische BTW zijn en die is vooralsnog (doorgaans) 21%. En natuurlijk probeert de overheid daar ook de Amerikaanse Amazon’s en de Chinese AliExpress’en en tutti quanti mee te pesten of toch minstens mee hun deel van de “rechtvaardige fiscaliteit” te doen betalen. Het wordt nog spannender dan een doorsnee EK-match om te weten te komen hoeveel het pakketje dat u op internet kocht, u nu echt zal kosten. Want sommige leveranciers zullen zich inschrijven in het systeem en dus BTW vermelden. Anderen zullen dat niet doen en dan zal de koerier u, “surprise surprise”, 21% BTW in surplus aanrekenen. Als u al niet zelf zal moeten instaan voor de betaling van de BTW, zoals bijvoorbeeld bij pakketjes duurder dan € 150,00. Deze laatste zijn trouwens ook onderhevig aan de invoerprocedure met alle verplichtingen van dien…
We kunnen u hier ellenlange exposés geven die beter werken dan een Zaffranax-ultra-forte om de slaap te vatten, maar wijselijker lijkt het ons een warme oproep te plaatsen naar iedereen die aan niet-Belgische consumenten verkoopt: neem als de gesmeerde bliksem contact op met uw dossierbeheerder bij ons zodat we deze nieuwe katjes samen kunnen geselen…