Uiteraard is 1 januari elk jaar een voldoende argument om een aantal nieuwe regels in te voeren, nieuwe afspraken te maken en een aantal zaken te ontdekken die we nooit eerder zagen. Dat zal in 2022 niet anders zijn.
Uiteraard zal/zullen er nog (een) nieuwe Covid-19-variant(en) opduiken, maar blijkbaar wordt dit virus gelukkig minder en minder schadelijk. Enkele fiscale virussen gaan echter de andere richting op…
Zeer tot ons afgrijzen doet een hardnekkig gerucht de ronde dat het tarief van 0% om familiebedrijven te schenken in Vlaanderen het einde van 2022 niet zou halen. De virulentie waarmee de VLABEL-ambtenaren de toepassing ervan in sommige gevallen proberen tegen te gaan, doet vermoeden dat op hun verlanglijstje staat dat deze leuke maatregel uitgeroeid dient te worden. Dat dit in één moeite mee de (door COVID) bloedrode Vlaamse begroting zal stutten, zal er wellicht toe leiden dat we niet moeten hopen dat de politiek na het afschaffen hiervan zal zeggen dat ze zich “collectief vergist heeft” zoals bij de sluiting van de cultuursector. Dus: hollen naar de notaris nu het nog kan, zouden we zeggen…
Velen zullen netto in 2022 wat meer verdienen, evenveel wellicht ook wat minder. Er zijn namelijk twee effecten die spelen: er is vooreerst een aanpassing van de barema’s van inhouding van bedrijfsvoorheffing (BV). Dat houdt in dat werknemers meer nettoloon zullen ontvangen en dan uiteraard een lagere afrekening in hun voordeel van de personenbelasting zouden ontvangen eens de aangifte personenbelasting uiteindelijk ingediend wordt. Gedaan met de gratis leningen aan de Staat dus. Maar om dit effect direct in de kiem te smoren (de overheid dorst namelijk naar geld op een steeds fellere manier…) hebben ze “gelukkig” het effect van het gestegen voordeel alle aard (VAA) voor bedrijfswagens. Lang verhaal kort: het VAA staat o.a. in verhouding tot de gemiddelde CO₂-uitstoot van het Belgische wagenpark. En laat deze laatste nu (uiteraard) steeds lager worden. En dus is uw (niet-nieuwe) wagen relatief vervuilender, dus een hoger VAA is uw deel… Reken op een dikke 10% meer. En uit solidariteit mogen de eigenaars van een budgetvriendelijke elektrische wagen, ondanks het geheel ontbreken van (directe) CO₂-uitstoot, hun minimaal VAA ook (een beetje) zien stijgen van € 1.370,00 naar € 1.400,00 in 2022. Wat zwaarst zal wegen: de aanpassing van de BV-inhouding of de VAA-stijging? Ge moogt drie keer raden…
Nu de overheid (het leeuwendeel onder) ons door de COVID-19-crisis toch als een kudde schapen kan sturen waarheen ze wil, springt Minister van Financiën Van Peteghem op deze “beïnvloed-eens-uw-achterban”-trein. De klassieke flessenhals van het indienen van belastingaangiftes zou kunnen opgelost worden door een aantal creatieve voorstellen van nieuwe maatregelen zoals daar zijn: indieningsvervaldag op basis van familienaam! Het ene jaar zijn de Aertsen de pineut en kunnen de Zingemansen veel langer zorgeloos uitstelgedrag vertonen, het volgende jaar dan weer omgekeerd. Of “moeilijke aangiftes laatst” of “veel codes betekent dat je langer mag wachten”. Ook nog: “wie snel indient, krijgt snel terug of moet later betalen; wie lang wacht, kan ook lang op z’n centen wachten of zal snel moeten betalen”. Geef toe: zo ludiek is Financiën in jaren niet meer geweest… Ah ja, en nog eentje die we wel leuk vinden: er zou een “tussen-deadline” kunnen komen om uw documenten aan de boekhouders/accountants te bezorgen zodat die mensen in alle rust de tijd hebben om de eigenlijke aangifte-deadline te halen! Da’s een leuke niet? Of we dan zoals de cafébazen met de CST-verificatie ook “politieagent” gaan moeten spelen en u beboeten als je te laat bent? Geen idee, maar het principe van “niet alle stukken binnen tegen dag X is geen garantie meer dat uw aangifte tijdig binnen gaat” kunnen we wel pruimen. We zouden bijna zeggen: “de fiscus, uw vriend”…
Er is nog meer goed nieuws: de wetgeving rond (het vermijden van) onrechtmatige bedingen heeft er toe geleid dat vanaf 1 februari 2022 de maximumtermijn voor betalingen tussen handelaars maximaal 60 dagen zou worden! Dit niet enkel voor KMO’s maar voor alle ondernemingen. Enige nuance echter: mocht u niet weten wat de uitdrukking “een papieren tijger” betekent, herleest u dan eens de vorige 2 zinnen en ge wordt er direct door één gebeten. Wedden dat uw boosterprik meer pijn zal doen, hoe zacht ook toegediend…?