We hebben u in de nieuwsbrief van maart 2018 diets gemaakt dat een grote vereenvoudiging mogelijk gemaakt werd bij de verhuur van gloednieuwe gebouwen: er kan overeengekomen worden met BTW te verhuren zodat de BTW voor de eigenaar van het gebouw tóch aftrekbaar wordt. Héél leuk, dit verhaaltje. Dat ging echter enkel over gebouwen waarvoor ten vroegste vanaf 1 oktober 2018 de eerste kosten binnengerold waren (inclusief architectenkosten). Omdat wetten maken moeilijk is in verkiezingstijden, haalde het wetsontwerp niet tijdig het parlement en werd het aangepast: D-day is verplaatst naar 1 januari 2019. Maar allé, alle gebouwen waarvoor de eerste BTW opeisbaar is geworden na 1 oktober 2018, mogen niettemin toch ook nog meedoen. Dus eigenlijk houdt de regering haar woord. Nieuw is dat er nu wél architectenkosten en studiekosten e.d. mogen zijn vóór die datum, zelfs het uitgevoerd hebben van grondwerken vóór 1 oktober 2018 verhindert de toepassing van de nieuwe regeling niet! Klein vergeet-me-nietje: de herzieningstermijn verhoogt voor dergelijke gebouwen wel van 15 jaar naar 25 jaar… Dit om te vermijden dat je al te snel het gebouw (waarvoor je dus geen BTW betaald hebt) doorverkoopt.
Maar nu komt een nieuw onverwacht aapje (of zeg maar: gigantische zilverrug) uit de mouw: verhuur voor een periode van minder dan zes maanden MOET straks met BTW. OK, niet voor woningen of vakantieverblijven, maar in professionele verhuur zou dat wel eens een lawine aan onvermoede voordelen (en hier en daar occasioneel wat nadelen) kunnen betekenen, ook voor oude gebouwen…
Ook de prachtige tolerantie bij verhuur van magazijnen zou gelukkig behouden blijven. Deze omwenteling is baanbrekend en gigantisch welkom. Vergeet dus het riedeltje “maximaal 10% kantoorruimte” en verwelkom het adagium “minimaal 50% opslag en maximaal 10% verkoopruimte” om magazijnen met BTW te mogen verhuren. Maar, aardverschuiving nummer 2: aanrekenen van BTW aan handelaars wordt facultatief!
Dus willen partijen zonder BTW verhuren, dan kan dat (hoewel we niet zo onmiddellijk weten wat u daarnaar zou drijven…). Verhuurcontracten van magazijnen aan particulieren (vrij zeldzaam, lijkt ons) of overheidsinstellingen zonder BTW-nummer, moeten echter met BTW… Onvoorstelbare nieuwigheid nummer 3: ook bestaande contracten zonder BTW (omdat de kantoorruimte bijvoorbeeld groter was dan 10% of omdat er ook verwerking van goederen was) mogen vanaf 1 januari 2019 open gebroken worden en onder de BTW getrokken worden. Wat natuurlijk de poort opent naar herzieningen van oorspronkelijk niet-afgetrokken BTW bij de verhuurder, waardoor die ineens centen van de overheid zal kunnen terugvragen… Sinterklaas is nog veraf, maar toch denken we hierbij aan die lieve man…
Auteur: Jan Baert