Skip to main content
Tax

Het achtste wereldwonder

By 2 december 2021april 20th, 2022No Comments

de-tijdelijke-maatregel-tax-shelter-corona-voor-bestaande-ondernemingen-kan-u-een-mooie-belastingvermindering-opleveren-accountant-waregem-tax

De eerste stap naar financiële onafhankelijkheid is het optimaliseren van uw financiën. En dat zowel privé als voor uw eigen vennootschap. Wij bij Warfid optimaliseren fiscaal uw inkomen met de bedoeling om op een legale manier niet te veel belastingen hoeven te betalen aan vadertje Staat. Maar daar mag het niet bij stoppen. De belastingen die u bespaart, moet u immers op een zo lucratief mogelijke manier proberen te beleggen of investeren. In de praktijk zien we daarbij nog maar al te vaak dat te weinig rekening wordt gehouden met het effect van de samengestelde rente. Nochtans een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden voor een financieel zorgeloze oude dag…

Mysterieus recept om financieel onafhankelijk te worden?
Om een aanzienlijk vermogen op te bouwen hoeft u niet Warren Buffet te heten. Hoe levende legende Warren Buffet – een van de best presterende investeerders aller tijden – zijn vermogen opbouwde is een publiek geheim. Door voornamelijk participaties te verwerven in excellente ondernemingen (bedrijven met pricing power, sterk merk, een zeker kostenvoordeel, uniek businessmodel) behoort hij tot één der rijksten op deze aardbol. Sinds 1965 steeg de boekwaarde per aandeel van zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway met het duizelingwekkende rendement van 20% op jaarbasis. Een collega van hem in Canada – Prem Watsa – behaalt sinds 1985 met Fairfax Financial Holdings een rendement van 17,9% op jaarbasis. Beide investeringsmaatschappijen zijn beursgenoteerd zodat uzelf ook kan meedoen met de besten ter wereld!

Met de juiste strategie en het nodige engelengeduld kan iedereen financieel onafhankelijk worden. Ook mensen met een modaal inkomen. Er zijn immers maar drie dingen nodig om op lange termijn een aanzienlijk vermogen op te bouwen: rendement, tijd en discipline. De tijd speelt in principe altijd in het voordeel van de langetermijnbelegger of investeerder. Enkele procenten afwijking in rendement op jaarbasis maken echter op lange termijn een wereld van verschil.

De boodschap is: hoe vroeger u eraan begint, hoe kleiner de inspanning of discipline die u aan de dag moet brengen en hoe indrukwekkender het resultaat. Bekijk het zoals een sneeuwbal die de heuvel afrolt en alsmaar groter en groter wordt en uiteindelijk verandert in een lawine…

Kleine verschillen met een enorme impact
Kleine verschillen in rendement kunnen een enorme invloed hebben op het te verwachten eindkapitaal zoals onderstaand voorbeeld illustreert.

Voorbeeld
Camillia is zonet 20 jaar geworden en belegt elke maand € 50,00 in een beleggingsfonds. Wanneer zij op haar 65ste verjaardag op pensioen zou gaan, mag zij het volgende eindkapitaal verwachten, afhankelijk van het behaalde nettorendement.

Knipsel

Indien Camillia elke maand € 100,00 zou sparen i.p.v. € 50,00, dan zal haar appeltje voor de dorst zijn aangegroeid tot € 1.056.985,59 bij een rendement van 10%.

Het resultaat is dus verbluffend, zeker gezien het beperkte spaarbedrag dat maandelijks wordt geïnvesteerd.
Bovenstaand voorbeeld is een mooie illustratie van de uitdrukking “geld maakt geld”. Het mechanisme van de samengestelde rente zorgt er bij Camillia voor dat de rente op haar kapitaal terug rente oplevert, die op haar beurt terug rente oplevert, … Met andere woorden een sneeuwbaleffect.

Strikt gezien dienen we ook nog rekening te houden met de inflatie. Eén euro vandaag geeft immers niet dezelfde koopkracht als één euro morgen. Maar dat euvel kan worden opgelost door de maandelijkse spaarinspanning elk jaar te indexeren.

Wellicht vraagt u zich af waar de dag van vandaag rendementen van 5% en meer kunnen behaald worden. Als ondernemer dient u in eerste instantie naar uw eigen zaak te kijken. Keert u aan uzelf geen overmatige bezoldiging en dividenden uit en gebruikt u de overtollige cashflows ter verdere uitbreiding van uw zaak, dan bent u al een flink eind op weg. Die cashflows kan u rijkelijker laten stromen door de volgende eenvoudige ingrepen:

  • Zorg voor een accountant en belastingconsulent die u geen euro te veel aan belastingen laat betalen en met u meedenkt bij het uitbreiden van uw zaak;
  • Laat de overtollige liquide middelen niet renteloos op de zichtrekening van uw zaak staan maar bekijk met uw bankier of financieel adviseur hoe u ze op korte of middellange termijn toch een paar luttele procenten kunnen opbrengen. Beter immers 1% rendement dan helemaal geen;
  • Optimaliseer uw loonkosten door af en toe te rade te gaan bij uw sociaal secretariaat;
  • Vraag subsidies aan waar mogelijk voor gevolgde opleidingen, uitbreidingsinvesteringen, …
  • Hou uw recurrente kosten onder controle en gooi uw geld niet over de balk ;
  • Zorg voor een efficiënte werking van uw ondernemingsprocessen

Weet ook dat beursgenoteerde aandelen op lange termijn gemiddeld meer dan 8% op jaarbasis zouden moeten opbrengen. Maar uiteraard is dat rendement niet gegarandeerd en moet u zelf altijd uw huiswerk maken, want niet elk aandeel is altijd even koopwaardig. Uiteraard kunnen vermogensbeheerders of uw bank in grote mate het werk voor u opknappen maar dit heeft ook zijn kostprijs en er zijn veel studies die bewijzen dat zij het niet beter kunnen dan uzelf.

U moet uiteraard ook rekening houden met een hoger risico naargelang het te verwachten rendement. Maar wie denkt dat staatsobligaties de dag van vandaag risicoloos zijn, zou weleens van een kale reis kunnen thuiskomen gezien de belabberde financiële toestand van heel wat overheden en de oplopende inflatie.

De prijs die u betaalt, heeft een belangrijk effect op uw rendement
Wanneer u een participatie in een onderneming overweegt, wenst te investeren in vastgoed of in beurgenoteerde aandelen, … dan is de prijs waartegen u deze aanschaft van ontzettend groot belang op het uiteindelijke rendement.

Stel dat u een participatie van 50% kan verwerven in een onderneming met een eigen vermogen van € 100.000,00.
In situatie 1 dient u slechts de boekwaarde te betalen ofwel € 50.000,00. In situatie 2 dient u € 100.000,00 op tafel te leggen voor hetzelfde belang.
Na 20 jaar wordt u een bedrag van € 1.000.000,00 geboden om uw belang terug van de hand te doen. Afhankelijk van de prijs die u heeft betaald voor de onderneming, bedraagt uw rendement:

  • Situatie 1: 16,16%
  • Situatie 2: 12,20%

In beide gevallen heeft u goed u boterham verdiend, maar uiteindelijk bedraagt het verschil in rendement toch een kleine 4%.

Optimaliseer uw persoonlijke financiën
Een klare kijk op uw financiën is een must indien u financieel onafhankelijk wenst te worden. Meestal volstaan enkele uren per maand wel. Essentieel daarbij is dat u het overzicht blijft bewaren. Om te beginnen is het een must om jaarlijks uw vermogensbalans op te stellen (zie meer hierover in onze nieuwsbrief van juli 2021). Bekijk daarbij of u nog voldoende rendement haalt uit uw beleggingen, vastgoedinvesteringen, of u al of niet meer moet diversifiëren, u wel optimaal verzekerd bent tegen bepaalde risico’s, u van bepaalde beleggingen afscheid moet nemen, …

Loop ook niet mee met de (beleggers)kudde maar durf contrair te denken en te handelen. Misschien zijn aandelen of vastgoed op heden wel overgewaardeerd of vindt u net van niet. Of misschien vindt u wel dat nu het moment is aangebroken om te beleggen in goudmunten, whisky, kunst, vastgoed in het buitenland, … Belangrijk daarbij is om steeds goed uw huiswerk te maken en uw investeringsbeslissingen goed te onderbouwen en te kijken op lange termijn. Laat u daarbij niet al te veel afleiden door de waan van de dag.

Zo ziet u maar dat niet alle dromen bedrog hoeven te zijn. Ook met een kleine inspanning komt u al een heel eind. Maak er dus werk van en wacht niet tot morgen. Dat laatste is trouwens een absolute noodzaak met de op heden oplopende inflatie en de enorme uitdagen die we tegemoet gaan op het vlak van vergrijzing, milieu, energietransitie, … in onze Westerse wereld.

Auteur: Bart Vermoesen (23 november 2021)