Wat wij (op normale dagen) nooit zouden durven, wordt ons soms door onversaagden met gerust gemoed voorgedaan. Opnieuw eerst wat theorie. Stel: ik schenk mijn enige dochter (“enig” in de zin van “ik heb er maar één”, niet in de zin van “alleraardigst”) een onroerend goed, een kantoorgebouw bijvoorbeeld. Zij blij, de fiscus ook want boven de € 450.000,00 levert dat die laatste maar liefst 27% schenkbelasting op. Stel iets anders: ik schenk mijn enige dochter (idem) dezelfde waarde als roerend goed (centen, kunst, aandelen, vorderingen,…). Zij (even) blij, de fiscus een pak minder want hoger dan 3% klimt de schenkbelasting in rechte lijn niet!
De meest vermetelen onder u denken hier natuurlijk alras het volgende: breng dat onroerend goed in in een vennootschap (registratiebelasting = 0% [als het geen woning is]) en schenk dan de aandelen: 3% dus en met die reuzebesparing gaan we, nu het straks weer kan, een paar keer ’t Hof van Cleve frequenteren. En wanneer we als bij wonder nog aan een paar voorwaarden voldoen, dan zou de schenking zelfs aan 0% kunnen. “Peter, zet een extra pousse-café klaar…”
Dit geloof je niet: de rulingdienst aanvaardt dat soms! Nog beter: het Hof van Beroep van Gent soms ook. Zélfs VLABEL kan het soms aanvaarden! Nu waren we al blij met de aangekondigde komende week standvastig mooi weer, hier gaan we helemaal van duizelen!
Wat zijn omstandigheden die uw casus kunnen stutten: niet-fiscale motieven als daar zijn de betrachting (bedrijfs)vastgoed voor lange termijn op een zekere manier ter beschikking te stellen van de familiale onderneming; het beheer van die onroerende goederen te gaan professionaliseren; het familiale eigendomskarakter van die goederen te gaan bestendigen (door bijvoorbeeld ook een vervreemdingsverbod aan de aandelen te koppelen);…
Met dit heuglijke nieuws kunnen we nog eens te meer genieten van het zonnetje, we wensen u hetzelfde!