Ook dit verhaal is onwaarschijnlijk, maar eerst even wat theorie. U verkoopt mij een onroerend goed en ik ben geen particulier die mijn enige eigen woning koopt? Registratiebelasting is normaal 10% (in Vlaanderen, Walen en Brusselaars doen dat (normaal) aan 12,5%). U en ik hebben elk al een deel en u verkoopt mij uw deel? Verdelingsrecht 2,5% (tenzij bij echtscheiding, dan doen we het nog één keer en dit aan 1%).
Vervang in de vorige zin “u” door “mijn vennootschap” en dan was er jarenlang geen haan die er naar kraaide: de zin bleef gelden wanneer u en uw vennootschap uit onverdeeldheid waren getreden waarbij het onroerend volledig in uw richting kwam. Maar sedert 2014 ontwikkelde de fiscus een perfide stelling. De fiscus sloeg bewust aan het verwarren. Er is namelijk de algemeen aanvaarde regel dat wie een onroerend goed verkrijgt van zijn vennootschap omdat hij er aandeelhouder van is (dus als dividend in natura of bij vereffening bijvoorbeeld), steeds het normale overdrachtsrecht betaalt, dus 10%. (Eén uitzondering: werd je onverdeeld eigenaar samen met de vennootschap toen die het onroerend kocht aan gewoon tarief, dan hoeft dat niet.)
De stelling die de fiscus nu verdedigt, is het door elkaar slaan van die twee situaties: gezien de mede-eigenaar in bovenstaand voorbeeld ook (toevallig) aandeelhouder is, kan je beide situaties toepassen en dan kiest de fiscus natuurlijk voor deze waar u het meest ongelukkig van wordt. Zij zegt dus dat de kwalificatie “aandeelhouder” voorrang heeft op die van “mede-eigenaar”. Gekkenwerk! En toch volgt het Gentse Hof van Beroep! Tegen die beslissing werd Cassatieberoep aangetekend en die mannen zijn meer lucide: ze zien de bui van “discriminatie” al hangen. Want ik-onverdeeld-eigenaar moet maar 2,5% betalen en jij-onverdeeld-eigenaar-en-toevallig-ook-aandeelhouder moet 10% betalen? Of anders nog: ik hoef maar 2,5% te betalen tenzij jij (mijn) vennootschap bent? Zowaar nog een tax op aandeelhouderschap of puur uit het-nu-eenmaal-niet-zo-begrepen-te-hebben-op-vennootschappen of wat? Dus wordt nu het Grondwettelijk Hof op het toneel gevraagd en daarna zal het Hof van Cassatie in al haar wijsheid oordelen. U ziet: sommigen vinden het Eurosong spannend, anderen de Champions League finale, een enkeling de zoveelste herhaling van FC de Kampioenen; maar wij, wij houden tot de kleine teentjes toe gespannen de adem in bij dit juridisch steekspel…