Skip to main content
Tax

Fiscaal gefopten: gegroet!

By 8 september 2021No Comments

Het is 1 september wanneer we dit schrijven en vele kinderen zijn vandaag weer naar school getrokken. Het zou niet slecht zijn dat onze Minister van Financiën ook weer eens de schoollucht opsnuift en hij kan misschien een aantal hoge ambtenaren van Financiën mee op de schoot nemen, want ook die komen elementaire opvoeding tekort. We leggen u hieronder kort uit waarom we dat zo zien…

Operatie fnuik-de-wet-en-zie-niet-om…
We zeggen al een tijdje aan al wie het horen wil dat de kas in Brussel leeg is en dat de putten van de COVID-crisis zullen gedempt worden via de fiscaliteit; is het niet goedschiks, dan gewoon kwaadschiks… Dat er onredelijke posities zullen ingenomen worden door belastingcontroleurs, merken we nu al; maar als de Minister nu al ongelofelijke voorbeelden gaat stellen, is het einde zoek!

Wat gebeurt er namelijk? De start is dat Luminus met een aantal sociale secretariaten heeft afgesproken om samen het “VAA elektriciteit” te gaan vergemakkelijken. Simpel uitgelegd: als de werkgever de elektriciteit betaalt, wordt de werknemer enkel belast op een voordeel alle aard. Dat forfaitaire voordeel ligt relatief laag, namelijk op € 470,00. Is dit creatieve nieuwlichterij en/of fiscale spitstechnologie? Voor geen nanometer! Denk aan de
bedrijfswagens: exact hetzelfde verhaal.

Voor elektriciteit bestaat dit al decennia en bij bedrijfsleiders is het schering en inslag (die verbruiken per definitie precies wel meer, want de fiscus raamt hun voordeel op € 1.030,00 per jaar…). Luminus krijgt zelfs een goedkeuring van de rulingdienst. Herlees de vorige zin, want anders dreigt u na de volgende niet van uw stoel te vallen zoals wij.

Wat laat Minister van Peteghem nu in De Tijd verschijnen van vandaag? “Deze fiscale koterij kan er echt niet meer bij, ik laat bekijken hoe we paal en perk kunnen stellen aan deze recent opgedoken verloningstechniek.” On-voor-stel-baar! Dat de taliban in Afghanistan rare dingen de ether in gaat sturen, daar verwachtten we ons aan; maar dat een wettelijk voorziene regel, gestut door forfaitaire bedragen die de fiscus zélf (!) elk jaar vastlegt, nu als koterij voorgesteld wordt door de ultieme baas van heel dat zootje ongeregeld: gekker moet het niet meer worden. Die regel was zogezegd enkel bedoeld voor conciërges, klinkt het nu ineens… Als dit er door komt, dan hoeft u zich geen illusies meer te maken over enige fiscale fair-play in België. Straks voert grootmoefti Van Peteghem nog het handenhakken en de steniging in voor belastingplichtigen die zondigen tegen het principe van “gebruik zeker geen kostenaftrek, onthou u van fiscale optimalisaties en blijf op het pad van het spontaan betalen van zo veel mogelijk belastingen”…

Operatie “fnuik-de-wereld-en-zie-niet-om”…
Mocht het om een land ver van hier gaan, we zouden er smakelijk om lachen. De gradatie van surrealiteit uit voorgaande paragrafen kan blijkbaar nog geklopt worden door de lolbroeken van het Ministerie van Financiën.

Kijk, de wereld zit op zich simpel in elkaar: betaal je intresten op leningen, dan is dat een uitgave en een (aftrekbare) kost. Dat snapt elke simpele ziel. Krijg je intresten omdat je geld belegt, dan is dat een ontvangst en een (belastbare) opbrengst. Morrelt de fiscus graag aan de kostenkant? Ja. Zo kan u geen intresten aftrekken op een positie rekening courant van een bedrijfsleider groter dan het eigen vermogen en tot recent enkel intresten op groepsleningen tot maximaal 5 keer het eigen vermogen. We hebben ons daar bij neergelegd en passen ons aan. Het is nu eenmaal kwaad kersen eten met onze Belgische fiscus, dat weten en aanvaarden we, dus door dergelijke strapatsen worden fiscalisten niet meer bewogen tot betogingen, boycots, relletjes of oproer. Maar beperkt de fiscus soms de belastbaarheid van intrestopbrengsten? Neen, hoor! Daar zien zij nu eens echt geen noodzaak toe, “de regels zijn al moeilijk genoeg”, klinkt het dan, “dus waarom fiscale uitzonderingen voorzien”…?

Een fenomeen van recente oorsprong in onze wereldeconomie is dat u soms intresten moet betalen omdat u (veel) geld geparkeerd heeft bij een bank. De eerste keer dat we dat hoorden een paar jaar geleden, viel ons mond toch ook open: betalen omdat je te veel geld op de bank staan hebt? “Tsss, rare jongens, die bankiers” dachten we zoals Obelix tot je hoort dat ook banken “gestraft” worden met een intrestboete door de Europese Centrale Bank als ze daar tegoeden parkeren. Dus akkoord, economische wetmatigheden hou je met geen paard tegen. Maar nu komt het: de fiscus laat weten dat de intresten die je moet betalen op banktegoeden niet fiscaal aftrekbaar zijn! Nou breekt m’n klomp! U zit al in de onwezenlijke situatie dat u kosten hebt aan het geld hebben op een rekening in plaats van er intresten op te innen, en dan gaan die pipo’s van belastingcontroleurs nog eens zeggen dat die kost niet aftrekbaar is! Om welke reden is dat dan in Godsnaam? En nee hoor, compenseren met positieve intresten mag niet! Dus als we deze waanzin willen gaan toepassen, zullen we dat boekhoudkundig allemaal mooi moeten uitsplitsen en bijhouden en in de juiste vakjes invullen of anders dreigen natuurlijk boetes en verhogingen en komen we (en u) in een slecht daglicht te staan…

Auteur: Jan Baert (1 september 2021)