Skip to main content
Tax

Een school aprilvissen…

By 2 april 2021No Comments

Nogal een geluk dat we dit niet een dag of twee later schrijven, of u zou na het lezen van dit stukje zeggen dat een dergelijke verzameling aprilvissen in één nieuwsbriefbijdrage toch wat ongeloofwaardig overkomt. Maar: niets van wat volgt is een grap.

Onze Minister van Financiën Van Peteghem lijkt een ijverig baasje. We vertelden u de vorige keer dat het Charter van de Belastingplichtige op de schop gaat, maar dat is niet de enige manier waarop de fiscus haar greep op uw portemonnaie zal verstevigen. Een andere sterk te betreuren beslissing is namelijk hoe de frequente ruzies tussen de BBI en de Rulingcommissie zullen vermeden worden. Nee, niet door de BBI diets te maken dat een gegeven woord iets waard is in een rechtstaat, maar door de onafhankelijke Rulingcommissie onder te brengen onder het hoofdbestuur van Financiën. Geen idee of u die luitjes daar kent, maar ze staan niet bepaald bekend voor hun evenwichtige benadering van principiële kwesties. Hun eindoordeel hangt eigenlijk maar van één vraag af: “Wat haalt het meeste geld uit de zakken van de belastingplichtigen?”. De hervorming zal dus maken dat de BBI en de Rulingcommissie meer op één lijn zitten. Jammer genoeg (wellicht) op de verkeerde…

Een andere vorm van het bundelen van de taxatiekrachten manifesteert zich in de verrijzenis van een college van administrateurs-generaal van een handvol diensten dat overkomt als ware het de Inquisitie zelve: BBI, Antifraudecel, Cel Financiële Informatieverwerking, Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, de gerechtelijke politie, Douane & Accijnzen, Inning & Invordering,… Als ze daarmee de drugshandel niet definitief uitroeien, dan weet ik het ook niet meer, dus zijn we eigenlijk voorstander. Tenzij de samenwerking vooral zal losgelaten worden op ondernemers, dat kan ook uiteraard. En je slaapt als ambtenaar een pak rustiger als je zo’n soort mensen op de heupen werkt dan die andere. In dat geval echter houden wij dan weer ons hart vast…

Nog een ideetje dat z’n intrede kent: de fiscale en sociale controlediensten zullen samen grote bouwprojecten (+500 miljoen euro) dichter opvolgen om zo proactief iedereen de sociale en fiscale spelregels duidelijk uit te leggen en dus fouten/fraude/vergissingen te vermijden. Op zich lijkt dat eervol. Maar we vrezen dat dit snel zal afglijden naar relatief kleine projecten en dat het hoofdmantra dat zal weerklinken toch eerder “Boete, boete, boete!” zal zijn. Het zit namelijk vooralsnog niet in het DNA van de Belgische fiscus om te maken dat het met haar aangenaam samenwerken is…

In het Regeerakkoord staat daarnaast ook nog dat de Regering zich zal inspannen om elektronisch betalen fors te laten uitbreiden. Dermate fors zelfs dat er al stemmen opgaan om cash geld simpelweg te verbieden! Stel u voor: een portefeuille vol geld, en nergens iets mee kunnen kopen! De enige waaraan je je geld kwijt zal kunnen, zal binnenkort de Staat zijn… De eerste stap naar dit fiscale Rijk der Onvrijheid ligt op de tekentafel: verplichten dat je overal ook elektronisch kan betalen. De volgende stappen zullen dan o.i. geleidelijk aan de keuze afschaffen en elektronisch betalen, op één van de vele gebruiksvriendelijke en hippe manieren waarop dat tegenwoordig kan, verplichten… Wetende dat in Nederland al 66% van alle betaalverkeer elektronisch is, en bij ons slechts 42%, zal de overheid ons dat zelfs nog kunnen verkopen als digitaal-vooruitstrevend… En dat dat stilletjes zou kunnen knagen aan het vermoedelijke bedrag van meer dan 3,5 miljard euro jaarlijks aan door zwartwerk “bespaarde” BTW-uitgaven voor de Belgische bevolking, wie kan daar nu tegen zijn?

Maar is het nu allemaal kommer en fiscale kwel? Maar nee hoor: herleef na het lezen van de volgende punten. De horeca zou kunnen genieten van een tijdelijke algehele verlaging van BTW tot 6%, dat scheelt dus weliswaar niets vergeleken met afhaal, maar wel 6% met het lekkerbekken ter plaatse en maar liefst 15% met het nuttigen van alcoholhoudende dranken ter plaatse! Maar wacht, het wordt nog beter: restaurantkosten zouden tijdelijk, in plaats van voor 69%, voor de volledige 100% aftrekbaar worden. Wie twijfelt nu nog aan het herleven van de roaring twenties? Vroeger opstaan om voldoende te kunnen gaan schransen, dat gaan we met z’n allen doen! Klein probleempje evenwel voorlopig nog: vanaf wanneer…? 1 mei? 2021??

Auteur: Jan Baert (30 maart 2021)