Skip to main content
Tax

Alles gééé-veuhhhh…

By 1 juni 2023No Comments

Alles-geeveuhhh-warfid-accountancy-waregem-bredene-gent

In deze uitdagende tijden is het normaal dat we elkaar en onszelf al eens moeten oppeppen met een luide “alles-geven-kreet”, maar dat bedoelen we hier niet. We willen u wel wakker schudden inzake de dreigende aanpassing van de Vlaamse schenkbelastingen. Deze kunnen zeer draconisch zijn wanneer u bijvoorbeeld onroerende goederen schenkt aan een niet-verwant persoon, we spreken dan over maar liefst 40%! Maar deze kunnen ook zeer gematigd zijn, we denken bijvoorbeeld aan het schenken van roerende goederen. Slechts twee tarieven moet u in de oren knopen (want daarmee weet u twee derden van welke percentages wettelijk voorzien zijn): 3% voor schenkingen aan uw kinderen (of aan uw ouders) en 7% voor schenkingen aan alle anderen. Zeker dat eerste tarief steekt sommigen nogal de ogen uit, vooral diegenen die vinden dat we iets moeten doen aan de hoge personenbelastingtarieven, want de hoogste schijf bedraagt daar maar liefst 50% (en dat vanaf pakweg € 40.000,00 inkomen) terwijl je dus miljoenen en miljoenen kan schenken aan 3% of 7%…

Nog amusanter is het wanneer u een onderneming (uitgebaat in eenmanszaak) of aandelen van een exploitatievennootschap gaat schenken: niet zelden wordt daar 0% op geheven. Dit gelooft u niet direct, maar toch: niks moet Vadertje Staat van u hebben wanneer u uw kinderen verblijdt daarmee.

Het staat in de sterren geschreven dat deze tarieven hun mooiste tijd gehad hebben, het zou ons zelfs niets verbazen mocht dit de eerste aanpassing zijn van de nieuwe Vlaamse regering die na de verkiezingen van 2024 zal gevormd worden.

Dus: heeft u best wel al het een en ander verzameld én heeft u best wel wat jaartjes op de teller én heeft u best wel schatjes van kindjes: even nadenken of u niet liever schenkt aan de huidige lage tarieven dan wel straks aan wellicht hogere percentages…? Let wel: we roepen niet op om u uit te kleden voor het slapengaan: wanneer u de blote eigendom schenkt, dan blijft u “baas in eigen buik”, maar komt er bij uw overlijden straks geen extra gepeperde fiscale rekening… Even over nadenken en niet Apeldoorn, maar wel Warfid bellen… (wie deze grap niet snapt, kan nog even wachten met successieplanning; de anderen komen wellicht in aanmerking…).

Auteur: Jan Baert (31 mei 2023)