Skip to main content
Legal

Verplichte B2B e-facturatie vanaf 01/01/2026

By 2 februari 2024No Comments

verplichte-b2b-e-facturatie-vanaf-01012026-warfid-accountancy-boekhouder

De Commissie voor Financiën keurde het wetsontwerp goed dat het gebruik van de gestructureerde elektronische factuur verplicht vanaf 1 januari 2026 voor B2B transacties. Voor alle openbare aanbestedingen (B2G transacties) boven de € 3.000,00 is de elektronische factuur al verplicht vanaf 1 maart 2024. De regelgeving geldt niet voor facturatie aan particulieren. Elektronische facturering wordt enkel optimaal benut als het opstellen, verzenden, ontvangen en verwerken van een factuur volledig kan worden geautomatiseerd en de gestructureerde elektronische factuur via de computer leesbaar is en een automatische en digitale verwerking door de ontvanger mogelijk maakt.

De e-invoicing of e-facturatie biedt u tal van voordelen zoals onder andere de garantie van de ontvangst van de factuur, vereenvoudiging en versnellen van het facturatieproces en een snellere verwerking. De federale overheid doet voor de digitale facturatie beroep op het Europese PEPPOL-netwerk. Peppol is een internationale standaard voor het verzenden, ontvangen en verwerken van elektronische facturen. Dit netwerk geeft de mogelijkheid aan overheden, bedrijven en andere organisaties om eenvoudig, snel en veilig elektronische berichten uit te wisselen. Elke ondernemer kan zich via een eenmalige registratie bij een PEPPOL-acces point aansluiten op dit netwerk.

Als ondernemer heb je nog twee jaar te tijd om je in orde te stellen voor deze algemene verplichting. Maar de tijd gaat snel, dus gebruik hem wel! Graag willen wij onze ondernemers begeleiden bij deze verplichte omschakeling van een papieren factuur (in Word, Excel of PDF) naar een digitale factuur (in XBRL formaat). U kan zich bijvoorbeeld abonneren op het Billtobox platform voor de opmaak van uw elektronische facturen. Maar uiteraard zijn er nog andere interessante facturatiepakketten voor kleine factuurvolumes (o.a. NumNum, Billit, …)* die misschien beter aan uw noden voldoen.

Je kan een investeringsaftrek genieten voor digitale investeringen op het vlak van software en apparatuur ter ondersteuning van digitale betalings- en facturatiesystemen, klantenrelatiebeheer, e-commerce en cyberveiligheid. Deze investeringsaftrek bedraagt:

  • 01/01/2024 – 31/12/2024: 20,50%
  • Vanaf 01/01/2025: 20,00%

Zowel de periodieke abonnementskosten voor de factureringspakketten, als onze advieskosten voor de voorbereiding of de operationalisering van de nieuwe verplichting zullen in aanmerking komen voor een verhoogde kostenaftrek ten belope van 120%. De verhoogde aftrek zal toegepast kunnen worden door zowel natuurlijke personen als kleine vennootschappen. De verhoogde kostenaftrek kan genoten worden vanaf 1 januari 2024 tem 31 december 2027.
De papieren factuur (al dan niet in PDF-versie) is dus binnenkort prehistorie! De elektronische factuur is de onafwendbare (en gewenste!) toekomst. Contacteer uw dossierbeheerder bij ons als u overweegt om in 2024 al werk te maken van uw digitale facturatieproces, mocht dat nog niet up-and-running zijn bij u, zodat wij u verder kunnen begeleiden en bijstaan met raad en daad in deze nieuwe digitale wereld van morgen. Wij zullen u ook op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en trends op het vlak van e-invoicing en rapportering

Auteur: Gwendolina De Baets (29 januari 2024)

* https://assets.vlaanderen.be/image/upload/v1699601646/efacturatie_VLOH_digit_brochure_NL_hnrldj.pdf