Skip to main content
Legal

De notaris aan huis

Omdat we nu toch allemaal meer en meer gewoon zijn om eten aan huis te laten leveren én de bestelwagentjes elkaar deuken rijden om onze pakjes binnen de 24 uur na bestelling aan onze deur af te leveren, dachten ze bij de notarissen dat ze ook nog iets meer moesten doen om de huidige “online-consument” te plezieren.

We moeten eerlijk toegeven dat het notariaat eigenlijk wel hip bezig is: waren zij niet de stuwende kracht achter het elektronisch aandelenregister? Hebben we niet allemaal al meegemaakt (of toch minstens ervan gehoord) dat bij een aankoopakte partijen zich niet langer naar dezelfde notaris moeten spoeden, maar dat dat allemaal ook geregeld kan worden door bij uw notaris naar een monitor te staren waarop de andere partij met haar notaris in beeld komt?

Nu gaan we het nog een stapje blitser maken: vanaf 1 augustus zal je vanuit je luie zetel thuis (of vanuit welk zit- of ander meubel op gelijk welke plaats dan ook) een vennootschap kunnen oprichten door gewoon een videovergadering met de notaris van uw dromen te beleggen en die akte dus zélf op afstand te tekenen. De stap waarbij een volmacht gegeven wordt aan een medewerker van de notaris die dan fysiek tekent, wordt dus verleden tijd…

Ere wie ere toekomt: ook Minister Van Quickenborne zou hier mee aan de kar getrokken hebben. Nooit gedacht dat we het nog eens zouden moeten toegeven: zou Quickie zijn scheldnaam, namelijk die-van-de-administratieve-vereenvoudiging-wat-een-grap!, dan toch nog weerleggen?

Auteur: Jan Baert (4 mei 2021)