Skip to main content
Algemeen

Gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen…

By 6 april 2023No Comments

gelijk-hebben-is-iets-anders-dan-gelijk-krijgen-warfid-accountant

Het principe dat de fiscus geen volledige kopie mag nemen van uw informaticabestanden, tenzij u daarmee instemt, is duidelijk. Maar the devil is in the detail: wanneer u de fiscus een kopie laat nemen en ze nemen van alles een kopie (ook van wat u als “vertrouwelijk” bestempelt en wat ze dus eigenlijk niet gekopieerd mochten hebben), dan bent u gejost. De Antigoon-doctrine stelt namelijk (ruw samengevat) dat zelfs wanneer de fiscus haar boekje te buiten gaat en toch van alles een kopie neemt, ze verder kan werken met alle bekomen gegevens onder het motto: “Tja, nu we toch weten wat we eigenlijk niet mochten weten, is het toch te jammer om te moeten doen alsof dat we het niet weten”… Eigenlijk een rechtstaat onwaardig, maar wat doe je er aan…?

Anders is het blijkbaar wanneer u botweg weigert dat de fiscus een integrale kopie zou nemen, maar dat u zelf een “gekuiste” versie aanlevert en dat de fiscus dan toch nog naar de rechter trekt om u te kunnen opleggen hen een integrale kopie te laten nemen. Dat is dan een illegale fishing-expedition, met andere woorden: “Wij als fiscus gooien massaal onze netten uit en we zien wel wat we bovenhalen”. Dat oordeelde toch een rechter in Gent: het feit dat de belastingplichtige via een externe onderneming (haar IT-dienstverlener) wel degelijk veel digitale informatie aanlevert én erbij vermeldt welke parameters zij gebruikt heeft om bepaalde data niet aan te leveren (zoals privé-gegevens van bestuurders en medewerkers, confidentiële gegevens (denk aan correspondentie met advocaten en accountants), gegevens buiten de onderzoekstermijn,…) maakt dat de BBI niet het recht heeft om alles te blijven eisen. Deze eerste zwaluw maakt de lente niet; en wanneer je nu naar buiten kijkt, weet je dat zelfs een hele zwerm van die vogeltjes ook het gure weer niet kan verjagen; maar toch: dit lijkt een goed begin tot het bekomen van duidelijkheid en misschien een aanzet tot een geijkt pad om de Antigoon-doctrine te vermijden. Maar wees gerust: dit zal niet de enige rechtszaak zijn, dus we zijn er nog lang niet.

Concreet: valt de BBI binnen en eist ze een integrale kopie: u kan “neen” zeggen en dat zal minstens 3 gevolgen hebben: (1) u rept zich beter om te maken dat uw software-mensen zo spoedig mogelijk een kopie aanleveren die enkel die zaken weglaat die redelijk en verantwoordbaar zijn; (2) u zal de dames/heren die voor uw neus staan behoorlijk p*ssed maken en dus zou u wel eens diverse zinsnedes als “onderste steen bovenhalen” en “alle kasten omkeren” en “tot op het bot” te horen krijgen en (3) u zal wensen dat u Groundhog Day-gewijs de dag kon herbeleven en herbeleven om toch maar een manier te vinden die zou maken dat die luitjes niet bij u aan de deur stonden…

Auteur: Jan Baert (31 maart 2023)