Skip to main content
Tax

Tijdelijke BTW-verlaging voor de horeca 2.0

Met het oog op de geplande (gedeeltelijke) heropening van de horeca op 8 mei 2021 voorziet de overheid, net zoals vorig jaar, in een tijdelijke BTW-verlaging ter ondersteuning van deze zwaar getroffen sector. Het ontwerp van het Koninklijk Besluit werd reeds goedgekeurd door de Ministerraad en zal na ondertekening door de Koning gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. Hieronder geven we alvast de belangrijkste krijtlijnen mee.

Vanaf 8 mei 2021 tot en met 30 september 2021 zal er een verlaagd BTW-tarief van 6% van toepassing zijn op restaurant- en cateringdiensten. Ter vergelijking, de normale BTW-tarieven op deze diensten bedragen 12% op maaltijden en 21% op dranken.

Onder restaurant- en cateringdiensten wordt verstaan: het verschaffen van maaltijden, het verschaffen van dranken of het verschaffen van beide, indien dat gepaard gaat met voldoende bijkomende diensten ten behoeve van de onmiddellijke consumptie ervan, en dit zowel in de ruimte van de dienstverrichter (restaurantdiensten) als daarbuiten (cateringdiensten).

Ook het louter verstrekken van dranken in alle mogelijke drankgelegenheden (cafés, tavernes, …) valt dus onder het begrip “restaurantdiensten” indien het gepaard gaat met voldoende relevante bijkomende diensten. Is dit niet het geval, dan dient de verkoop van de dranken beschouwd te worden als een gewone levering van goederen waarbij het tarief afhankelijk is van de aard van de geleverde drank; waarbij bv. frisdranken onderworpen zijn aan 6% BTW en bier aan 21% BTW.

In tegenstelling tot de tijdelijke BTW-verlaging die vorig jaar werd ingevoerd, zijn de alcoholische dranken dit keer niet uitgesloten. Een restaurant dat alcoholische dranken serveert voor consumptie ter plaatse zal bijgevolg 6% BTW afdragen, terwijl ze op dezelfde dranken die ze levert bij haar takeaway maaltijden 21% BTW moet afdragen. Wetende dat het gros van de restaurants, om nog maar te zwijgen van de cafés, hun winst halen uit de verkoop van (alcoholische) dranken, zal dit een aanzienlijke impact hebben op hun broodnodige marge.

De toepassing van de BTW-verlaging geldt zowel voor permanente als tijdelijke inrichtingen die restaurant- of cateringdiensten verrichten. Onder meer volgende dienstverrichters kunnen genieten van deze verlaging:

  • Fastfood en zelfbedieningsrestaurants;
  • Restaurants in theaters, clubs, musea en winkelcentra;
  • Kantines en bedrijfsrestaurants;
  • Hotels of gastenkamers met half- of volpension;
  • Cafetaria’s, bars, herbergen, theesalons en discotheken;
  • Foodtrucks, snackbarauto’s;
  • Traiteurs, bakkerijen met verbruiksalons;
  • Tijdelijke stands voor verkoop of consumptie tijdens festivals, op een markt, een beurs.

De overige voorwaarden zijn gelijklopend met de tijdelijke BTW-verlaging van vorig jaar. Ook nu dient opnieuw de nodige aandacht geschonken te worden aan de aanpassing van het geregistreerde kassasysteem of de vermelding van het juiste BTW-tarief op de ontvangstbewijzen.

Solidariteit hoeft niet altijd een bittere nasmaak te hebben, door binnenkort massaal het glas te gaan heffen op het terras van uw favoriete horecazaak koppelt u het nuttige aan het aangename…

Auteur: Ward Bouckaert (28 april 2021)