Skip to main content
Tax

Groeien en toch klein blijven…

By 8 april 2024No Comments

Online-en-oneerlijke-concurrentie-warfid-boekhouder-accountancy

Een hele tijd geleden hebben we u al aangekondigd dat de criteria om over kleine en grote ondernemingen te spreken, aanzienlijk gingen opgetrokken worden. We kunnen u nu aankondigen dat het eindelijk zo ver is en dat de Paashaas dit cadeau nu samen met de Paasklok heeft uitgedeeld nadat ons federaal parlement eindelijk haar zeg over het geheel gehad heeft en de knoop doorgehakt heeft. Niets te vroeg want in het licht van de komende verkiezingen, zal er in de eerste maanden (jaren?) niet te heel veel meer bewegen in ons wetgeversland…

U weet wellicht dat er drie toetsstenen zijn en zodra u twee jaar na elkaar twee ervan overschrijdt, gaat u van klein naar groot:
• Omzet: was 9 miljoen euro en wordt 11.250.000,00 (dus wie tegen de grens aanschurkte, mag de omzet met 25% zien stijgen en zich toch nog klein blijven noemen…)
• Balanstotaal: was 4,5 miljoen euro en wordt 6.000.000,00 (dus wie zowat een derde meer vermogen aanwendt om de bedrijfsactiviteit te runnen, mag zich nog steeds klein noemen…).
De derde toetssteen is het gemiddeld aantal werknemers, maar dat is op 50 gebleven omdat werknemersaantallen nu eenmaal niet onderhevig zijn aan inflatie.

De nieuwe getallen zijn voor de cijferfetisjisten onder ons een beetje vervelend: vroeger moest je maar één getal onthouden en het ander was daar gewoon de helft van, nu moeten we nog één getalletje meer in ons RAM-geheugen rammen, of ChatGPT bij de hand hebben, natuurlijk…

Vanaf wanneer kunnen we genieten van deze verhoogde drempels? Voor alle boekjaren die starten vanaf 1 januari 2024. Dus eigenlijk is het nu al feesten geblazen… en dan toch ook weer niet… Want mocht u een boekjaar per kalenderjaar hebben en op Oudejaarsavond 2023 verbrak u voor het tweede jaar op rij twee criteria, dan gaat de nieuwe wetgeving nog even aan u voorbij. Ah ja, want de startdatum van deze lol is slechts de startdatum van uw nieuwe boekjaar (Nieuwjaarsdag 2024 in ons voorbeeld), dus u bent/blijft nog even gejost…
Waarom zou u, terwijl zowat alles op deze planeet Aarde zijn/haar stinkende best doet om te groeien, blij zijn dat uw onderneming klein kan blijven? Omdat groot worden een aantal gevolgen heeft die niet iedereen even blijgemutst maakt. We denken aan de verplichte aanstelling van een revisor.

Als u de titel drie keer moet herlezen en het dan nog in Keulen hoort donderen, moet u even onze nieuwsbrief van vorige maand erbij halen. We gaan hier dat hele fenomeen niet herhalen, maar willen u toch al wijzen op het feit dat mocht Obelix ons land nu bezoeken, hij zoiets zou zeggen als “Rare jongens, die Belgen”. Wat is er namelijk aan de hand? Het feit dat de gevolgen van die hele nieuwe wetgeving nu langzaamaan duidelijk worden en toch wel eerder grensverleggend mogen genoemd worden, heeft heel wat wetgevers in een kramp doen schieten. En nu wordt dus heel ernstig overwogen om de zeer verregaande gevolgen van deze wetgeving zeer aanzienlijk in te perken.

Eerlijk: we juichen dit toe. Dus u zou de termen uit de titel wel nog eens in de nabije toekomst kunnen tegenkomen in een van de volgende nieuwsbrieven. Weet intussen dat u er uw slaap niet voor moet laten: u kent dat gezegde over de soep en al dan niet heet gegeten worden…

Sympathieke mensen, daar niet van, maar ze werken zelden gratis… We denken aan het verplicht moeten neerleggen van uw jaarrekening in een volledig schema, en daarbij dus minstens uw omzet verplicht moeten bekend maken aan God en klein Pierke, naast nog aanzienlijk wat aanvullende informatie ten opzichte van een verkort schema. We denken aan het uitgesloten zijn van een aantal fiscale maatregelen. Want inderdaad: deze drempelverhogingen werken fiscaal door. De fiscus heeft zich nog geweerd als een duivel in een wijwatervat om de oude criteria te laten gelden, maar ze heeft (vooralsnog, Minister Van Peteghem?) het pleit verloren. Dus zullen meer ondernemingen nog verder (of opnieuw, voor de grote jongens die zich nu ineens weer bij de kleintjes mogen rekenen omdat ze de oude criteria wél, maar de nieuwe niet overschrijden) lustig kunnen liquidatiereserves aanleggen, van de ‘gewone’ investeringsaftrek kunnen genieten, VVPR-bis roerende voorheffing van 15% (in plaats van 30%) genieten bij uitkeringen en onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid hebben om slechts 20%
vennootschapsbelasting te betalen op de eerste € 100.000,00 winst…

Voor vennootschapsgroepen die samen dermate groot zijn dat ze moeten consolideren, zijn er ook nieuwe drempels waarnaar gekeken moet worden (het derde criterium personeel blijft ongewijzigd op 250):
• Omzet: was 34 miljoen euro en wordt 42.500.000,00 (ook exact 25% erbij…);
• Balanstotaal: was 17 miljoen euro en wordt 21.250.000,00 (vreemd genoeg ookhier klop 25% hoger…).

Auteur: Jan Baert (31 maart 2024)