U weet het wél wanneer u dit leest, maar wij zitten hier op donderdagavond 30 januari nog in het ongewisse of de Regering De Wever I na een ezelsdracht van 235 dagen het levenslicht ziet. De volgende maanden zullen we deze nieuwsbrief wellicht kunnen vullen met alle wijzigingen die de nieuwe federale regering, als ze er komt, op de belastingplichtigen zal afvuren. Niet alles zal erg zijn: ons aller Georges-Louis zal wraak nemen op Van Peteghem en het fiscale hoofdbestuur door nu expliciet in de wet te laten opnemen dat informatici wél kunnen genieten van het gunstige systeem van de vergoeding via auteursrechten. Hoewel dat systeem, als compromis, weet u wel, voor alle gebruikers wellicht een deel van z’n gouden pluimen zal verliezen en iets minder interessant zal worden. De meerwaardebelasting op aandelen, excuseer: de solidariteitsbijdrage, zal nu na decennia aankondigingspolitiek dan toch het wetboek halen. Wellicht in relatief bescheiden vorm met relatief lage taxatiepercentages (we horen 10% of zelfs 5%), maar de geest zal uit de fles zijn en we verwedden er een half fortuin op dat de eerstvolgende regering die een meerderheid van socialisten heeft, dat tarief ferm zal optrekken…
Vooralsnog moeten we u dus onderhouden met een aantal maatregelen die de huidige regeringen al ingevoerd hebben, en die gelden vanaf 1 januari van dit jaar, en die niet bij iedereen al doorgedrongen zijn:
EPC-plicht voor niet-woning-gebouwen
Dat er bij de verkoop van een woning een EPC-papiertje nodig is, dat is stilaan ingeburgerd. Dat dit document soms al eens met een korrel zout moet genuttigd worden, ook. Maar dat alle niet-woningen met een bruikbare vloeroppervlakte van meer dan 1.000 m² zo’n EPC-attest moeten hebben, dat is nog vaak nieuwe koek… Dus alle winkels, kantoren, scholen, ziekenhuizen,… vallen hieronder! En dit ook al is er in de verste verte geen sprake van een verkoop van dat gebouw! Je moet het EPC NR (Niet-Residentieel) gewoon hebben. Zucht! Dit “om te weten hoeveel inspanningen er nodig zijn om een koolstofneutrale gebouweenheid te bekomen”. Her-zucht! Wie ontsnapt deze dans (voorlopig?): industriële gebouwen en landbouwgebouwen. De rest weet weer hoe de tewerkstelling te stimuleren…
Registratiebelasting op woningen
Het lijkt op een wedstrijdje “om ter meest een tarief wijzigen” want inderdaad, wie een enige eigen woning koopt in Vlaanderen moet vanaf begin dit jaar nog slechts 2% registratiebelasting betalen in plaats van 3%. We hebben de laatste jaren zowat elk cijfer tussen 1% en 12% gehad. Let wel: die 12% bestaat dus wel degelijk nog voor woningen en dit voor alle vermaledijden die het wagen reeds de volle eigendom te hebben van een andere woning of een bouwgrond. En dat is heus niet de enige voorwaarde…
Beroepsverkopers tasten dieper in de buidel…
…bij het aankopen van een onroerend goed, want waar zij vroeger 4% moesten dokken bij aankoop (in plaats van 12% zoals de gewone sterveling), is dat nu met 50% verhoogd naar 6%. En dat is slechts een voorwaardelijke gunst: verkoopt onze beroepsverkoper dat pand niet voor 31 december van het achtste jaar dat volgt op de aankoop, dan weten ze die alsnog te vinden voor de bespaarde 6% en krijgt die er gratis nog een verhoging bij van 20% op het bedrag dat die meende te moeten ontduiken…
Auteur: Jan Baert (30 januari 2025)