Skip to main content
Tax

Festina lente!

By 2 november 2022No Comments

Festina-lente-accountancy-warfid-boekhouding-waregem

Haast je traag als u zich nog een nieuwe hybride wagen wenst aan te schaffen. “Echte” hybride wagens waarvan de bestelbon nog voor jaareinde getekend wordt, genieten nog van 100% fiscale aftrek op alle autokosten. Tekent u pas begin volgend jaar de bestelbon, dan zullen de benzine- of dieselkosten maximaal voor 50% aftrekbaar zijn.

De aftrek van elektriciteitskosten zal niet beperkt worden. Op die manier wordt u aangemoedigd maximaal elektrisch te rijden.

Het is niet vereist dat u economisch eigenaar wordt van de wagen. De datum van ondertekening van de bestelbon is voldoende. Besteld wil zeggen een getekende bestelbon of een ondertekende leasingsovereenkomst indien u hiervoor opteert.

De kosten met betrekking tot laadstations blijven volledig fiscaal aftrekbaar.

Koopt u uw hybride wagen na 1 juli 2023 dan komt u in het uitdoofscenario terecht. Vanaf dan daalt de fiscale aftrek stelselmatig.

Ter herinnering: het moet uiteraard een echte hybride zijn voor fiscale doeleinden. Dit wil zeggen dat de batterijcapaciteit meer of gelijk aan 0,5 kWh per 100kg voertuiggewicht dient te zijn en de CO2 uitstoot minder of gelijk aan 50 gr. Co2 per km.

Conclusie:
Laat u dus niet vangen. Wenst u zich nog een nieuwe hybride wagen aan te schaffen, dan ondertekent u dus best de bestelbon of huurovereenkomst voor 1/1/2023 of uiterlijk 1/7/2023.

Auteur: Sébastien Demaître (31 oktober 2022)