Skip to main content
Tax

Belgische fiscaliteit: kakofonie en willekeur troef!

By 14 april 2020No Comments

Eén reden waarom Belgische fiscalisten steeds werk zullen hebben, is eenvoudigweg dat de wind altijd maar draait en de fiscale zeilen daar dus steeds aan dienen aangepast te worden. Of anders gesteld met een boutade: “Bevalt iets u niet in de Belgische fiscaliteit: wacht vijf minuten en ’t is veranderd…”.

Een recent staaltje maken we mee met de publicitaire receptiekosten. Akkoord, in deze COVID-19-tijden iets minder prangend op dit moment, maar het probleem komt terug. Wanneer u een feest geeft ter promotie van uw zaak of een product, dan is dat niet om uw klanten eens de kans te geven zich een indigestie te eten en zich half lam te drinken op kosten van de onderneming. Het gaat er eigenlijk om (toekomstige) verkoop te creëren of minstens de bestaande verkoop te behouden. Hoe noemt men verkoopspromotie? Inderdaad: publiciteit! Zijn publicitaire kosten aftrekbaar? “Uiteraard!” zeggen wij allemaal, tenzij we bij de fiscus horen, want dan zeggen we sip: “Nee, dat is eten en drinken, dus kosten van onthaal, en daar hebben we toch wel een totale aftrekbeperking op, zeker?”. Qua BTW is er eigenlijk al een paar jaar redelijkheid: “Indien de publiciteit primeert, dan geldt de aftrekweigering niet en is het dus wél 100% aftrekbaar!”. Dat scheelt toch al die slok op de borrel…

Qua vennootschapsbelasting hadden we de vorige minister van Financiën Johan Van Overtveldt die Asterix-gewijs vond dat hij zich in een zee van andersmenende fiscale ambtenaren als enige mocht verzetten en verklaarde dat ook hier de aftrekbeperking van 50% niet van toepassing was. Tandengeknars bij de fiscus, alle remmen los bij de ondernemers en fiscalisten: “Eindelijk, de rede zegeviert”…

Maar de huidige Minister van Financiën ziet dat nu weer anders. Dus: vergeet het maar weer, de kosten van spijs en drank zijn in de vennootschapsbelasting weer wél te beperken. Erger nog: wie zich baseerde op de verklaringen van de vorige Minister om die wél aftrekbaar te stellen, hoeft niet op clementie te rekenen: dat standpunt wordt geacht nooit bestaan te hebben! René Magritte was een Belg en dat is niet toevallig…

Auteur: Jan Baert (4 april 2020)