Skip to main content
Legal

Een register vol belhamels!

By 4 augustus 2023No Comments

Warfid-Waregem-Gent-Bredene-boekhouding-fiscalisten-boekhoudkantoor (33)

Regelmatig wordt ondernemers een bestuursverbod opgelegd: dat betekent dat ze bepaalde fouten gemaakt hebben die hen dermate kwalijk kunnen genomen worden dat ze voor een bepaalde tijd geen bestuursmandaten meer mogen opnemen. Daarmee zijn op heden (minstens) twee praktische problemen: vooreerst dat geen kat weet, wie voor hoelang dat recht ontzegd is en daarnaast dat het openbaar ministerie en de schuldeisers zo’n verbod wel kunnen aanvragen, maar een curator bijvoorbeeld niet. Nu weet u wellicht dat het aantal faillissementen al een drietal jaar in stijgende lijn gaat en dat de klassieke “uitblinksectoren” de bouw en de horeca zijn. Nu zijn niet al die gevallen het gevolg van pech: een aantal mislukkingen is eigenlijk bewust georkestreerd en het drama wil dat die spelbedervers zich meestal niet beperken tot één keer vals spelen…

Minister Van Quickenborne hoopt nu goedgekeurde wetsontwerpen tot effectieve wetgeving te kunnen laten vervellen die het volgende regelen:

  • Ook curatoren zullen aan de rechtbanken kunnen vragen een bestuursverbod op te leggen en tenslotte zitten curatoren er met de neus op om te zien of een faillissement wetens & willens georganiseerd werd of niet…
  • Er komt een algemeen door iedereen raadpleegbaar register waarin vermeld staat wie voor hoelang een beroepsverbod opgelopen heeft (en dat tot zolang het verbod loopt). Dit zou elk van ons de kans moeten geven om louche figuren vooraf te kunnen ontdekken.
    Hopelijk blijft deze aankomende wetgeving voor u een ver van mijn bed show (zowel als slachtoffer dan als dader 🙂 ), maar weet dat malafide figuren normaal toch wat minder speelruimte zullen krijgen wanneer dit erdoor komt.
Auteur: Jan Baert (3 augustus 2023)