Skip to main content
Legal

Bestuurders van BV-vennootschappen: u bent allen in voorlopige vrijheid

By 4 maart 2020No Comments

We hopen de titel een beetje té confronterend opgesteld te hebben, maar zouden hier toch een lans willen breken voor een klein ogenblik reflectie voor de nieuwe verantwoordelijkheden die op bestuurders van vennootschappen afkomen. Er is enerzijds de nieuwigheid van de liquiditeitstest. Bestuurders van NV’s mogen gerust naar de volgende paragraaf springen want dit telt niet voor hen, bestuurders van BV’s dienen de volgende regel van buiten te leren en elke ochtend voor de spiegel op te zeggen: “Ik zal geen dividend/tantième/kapitaalvermindering/liquidatiereserve/… uitkeren zonder eerst op papier uit te leggen waarom mijn firma daar minstens in het komende jaar geen spijt zal van hebben (lees: dus niet in de knoei zal komen om alleman, van God tot klein Pierke, te kunnen betalen). In het andere geval heb ik het vlaggen en komen ze m’n privé spaarboek pluimen…”. Hoe dat allemaal precies moet, kunnen we u mooi uit de doeken doen, maar denk hieraan op het moment dat u de bankrekening van de vennootschap te lijf gaat om uzelf iets uit te betalen (anders dan wedde of terugbetaling rekening courant, zie het rijtje hierboven) of wanneer u de te betalen tantième/ dividend/… overboekt naar een andere rekening! Wij kunnen dat moment niet steeds weten, dus riskeren we anders vijgen na Pasen vast te moeten stellen… Dus roep ons eer u in gang schiet aub!

Bestuurders van BV’s moeten weten dat de oude alarmbelprocedure een drastisch nieuwe toepassingsgrond heeft gekregen in het WVV. Komt de continuïteit van uw onderneming in het gedrang (ook al heeft u nog nooit een frank, sorry: eurocent, verlies gemaakt) omdat bijvoorbeeld een grote klant niet kan betalen, omdat de stock niet snel genoeg verkocht geraakt, omdat u overgeïnvesteerd hebt,… dan moet de Algemene Vergadering binnen de twee maanden bijeenkomen om te beraadslagen over een verslag van het bestuursorgaan, zo niet worden de gevolgen geacht voort te komen van het niet-bijeenroepen van de Algemene Vergadering en zijn de bestuurders persoonlijk verantwoordelijk. De oude alarmprocedure (die onveranderd geldt voor de NV’s) was een beoordeling op basis van duidelijke boekhoudverliezen uit het verleden, de nieuwe voor de BV’s is dus ook een beoordeling van mogelijke problemen in de toekomst!

Als dat geen bazooka zal zijn voor elke schuldeiser die het na een faillissement voelt kietelen om bij de bestuurders zijn/haar gram te halen? Hier is het laatste woord nog niet over gezegd, we vrezen dat het horrorverhalen zal regenen. Of, andere zijde van dezelfde medaille, hier zullen velen nog vreugdekreten over slaken omdat ze tóch aan hun centen geraakt zijn, ook al hebben ze daarvoor een bestuurder naar het OCMW moeten jagen…

Auteur: Jan Baert (28 februari 2020)