Skip to main content
Legal

Aangetekende brieven: kroniek van een aangekondigde dood?

By 6 september 2022No Comments

aangetekende-brieven-kroniek-van-een-aangekondigde-dood-warfid-accountancy

Als u iets per se gezegd wil hebben, dan grijpt u om heel zeker te zijn naar een aangetekende brief: de datum staat vast, dat u iets gezegd (lees: geschreven) heeft is een feit en veelal wordt wat u beweert geschreven te hebben, ook meestal aanvaard als zijnde effectief de inhoud geweest te zijn van uw brief (het zou namelijk de eerste keer niet zijn dat een onverlaat een lege enveloppe aangetekend opstuurt, dus daarom kan u de boodschap best ook per gewone post versturen…).

Maar homo digitalis die we allemaal steeds meer zijn, hollen we steeds minder naar dat postkantoor, maar kruipen we achter ons klavier en mailen we wat we de andere partij menen diets te moeten maken. Dan komt in de ergste gevallen de kat op de koord wanneer we voor de rechter staan om ons gelijk te halen: er was geen wettelijke basis om een e-mail als rechtsgeldige communicatie te aanvaarden. Dus had u misschien halve boeken ontegensprekelijke proza gefabriceerd, en komt daar zo’n onverlaat van een advocaat van de tegenpartij beweren dat u niet wettig gecommuniceerd heeft…

Allemaal verleden tijd vanaf 1 januari 2023 wanneer het nieuw Burgerlijk Wetboek in voege treedt: de e-mail krijgt wettelijke basis. Let wel, voorzichtigheid blijft geboden: u moet kunnen aantonen dat uw tegenpartij de mail gehad/gelezen heeft. Dus stijgt het belang van leesbevestigingen, van antwoorden van uw tegenpartij, of van kettingen van woord en wederwoord (lees: mail en antwoordmail en antwoord op antwoordmail etc).

Auteur: Jan Baert (27 augustus 2022)