U weet wellicht dat u niet hoeft gehuwd te zijn om “goedkoop” van elkaar te kunnen erven (en schenken): niet alleen leidt wettelijk samenwonen tot die gunstige(r) tarieven, maar ook gewoon feitelijk samenwonen heeft dat effect. En dat effect is niet min: tussen vreemden spreken we direct over percentages van 25%-45%-55% (en dit laatste vanaf € 75.000,00; bij partners geldt echter 3%-9%-27% (en dit laatste vanaf € 250.000,00). Bij schenken hebben we het over het verschil tussen 3% en 7%.
Om te vermijden dat u even zou samenhokken met elke ouderling die het einde voelt naderen om zo flink te kunnen erven/geschonken krijgen zonder flink aan vadertje Staat te moeten betalen, geldt dat feitelijk samenwonenden minstens een termijn van één jaar moeten samenwonen. Kan u het zolang volhouden bij uw “Boer Charel”, dan zit u op rozen…lijkt het. Want blijkbaar durft de fiscus nu ook moeilijk doen om het voeren van een gemeenschappelijke huishouding: leeft u niet als “onafhankelijken” naast elkaar? Elk moet bijdragen aan de kosten van het huisgezin. De fiscus bracht een geval voor de rechter waar mensen samen gedomicilieerd waren en een gemeenschappelijke bankrekening hadden, volmacht hadden op elkaars bankrekening, voor elkaar zorgden tijdens hospitalisaties, op een overlijdensbericht van een ouder als koppel vermeld stonden, samen naar het buitenverblijf van een van de twee trokken,… Gelukkig vond de rechter dit allemaal veel te gortig en besliste dat de laagste tarieven wel degelijk van toepassing waren. (Gewoon voor de volledigheid: u hoeft geen koppel te zijn om kwalificerende samenwoners te zijn, ook moeders met dochters, broers met elkaar,… hebben ook recht op de gunsttarieven als ze maar een gemeenschappelijke huishouding voeren.)
Soms vragen we ons af of ze bij de fiscus onder elkaar tijdens de middagpauze weddingschappen afsluiten in de zin van: “Dat durft gij niet op papier te zetten, dat is te belachelijk voor woorden” en “Dat durf ik wel, met een beetje chance kom ik in de gazet, wedden voor een dag extra congé?”… Denk maar aan die controleur die vond dat er nooit een meerwaarde op een appartement aan zee kon zijn omdat “de stijging van de zeespiegel door de klimaatopwarming gaat maken dat het appartement onder zeewater komt te staan”! Pas op: ’t schijnt dat die mannen daar nog voor betaald worden ook hé…