Skip to main content
Algemeen

Update over de corona-consumptiecheques

By 9 september 2020No Comments

Vorige maand kon u in onze nieuwsbrief lezen over de invoering van de consumptiecheques ter ondersteuning van de cultuur-, sport- en evenementensector die zwaar lijdt onder de coronacrisis. De grootste vraag die daar onbeantwoord bleef was of deze nu wel of niet ook konden worden toegekend aan bedrijfsleiders van een vennootschap. Hoe zit het op vandaag?

Wat is er aangepast of toegevoegd?
Eerst en vooral heeft de wetgever met terugwerkende kracht vanaf 17 juli 2020 de mogelijkheid ingevoerd om consumptiecheques toe te kennen in elektronische vorm. De overige voorwaarden blijven gelijk maar, analoog met de regeling voor maaltijd- en ecocheques, kun je nu dus ook gewoon via elektronische weg de cheques toekennen.

Nieuw is dat de cheques nu ook zouden kunnen worden gebruikt in kleinhandelszaken die tijdens de lockdown verplicht langer dan één maand gesloten waren (kappers, bloemenwinkels, …). Om in aanmerking te komen moeten deze zaken volgens de letter van de wet in de gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de consument in de vestigingseenheid, goederen of diensten aanbieden aan de consument. Het moet ook gaan over zogenaamde micro-ondernemingen (maximaal 10 werknemers, maximale omzet van € 700.000,00 op jaarbasis, maximaal balanstotaal van € 350.000,00, of niet meer dan één van deze grenzen overschrijden). Zowel vennootschappen als eenmanszaken komen in aanmerking.

En de bedrijfsleiders?
Over de bedrijfsleiders van vennootschappen wordt tot nu toe in alle talen gezwegen. De regelgeving hieromtrent blijft onduidelijk. In elk geval is het op vandaag vooralsnog niet mogelijk om consumptiecheques voor bedrijfsleiders aan te vragen. Wandelgangen suggereren dat de fiscus zou bevestigd hebben dat het niet mogelijk is … op vandaag althans. We hopen met zijn allen dat daar binnenkort verandering (of minstens 100% duidelijkheid) in komt.

Auteur: Tom Simoens (1 september 2020)