Skip to main content
Algemeen

’t Is weer voorbij, die mooie zomer; die zomer die begon zowat in mei…

By 21 september 2018september 13th, 2019No Comments

Mooie liedjes duren niet lang, moet onze regering gedacht hebben toen ze besloten met één pennentrek onze euforie teniet te doen voor wat betreft de toegift van onze Minister van Financiën inzake de bepaling van de voordelen alle aard voor woningen. We hadden ons amper tandenknarsend neergelegd bij de verhoging van de coëfficiënt tot 3,8 die Premier Di Rupo erdoor gedrukt had, toen diverse rechtbanken besloten dat er discriminatie in het spel was en Minister Van Overtveldt direct de handdoek in de ring gooide en z’n Administratie sito presto de opdracht gaf de factor 1 te aanvaarden zonder jeremiëren. Check even onze nieuwsbrief van april mocht u het verhaal in extenso wensen te hernemen. Maar wat schreven we toen nog blijgemutst? We citeren: “…velen onder ons worden hier jaarlijks beter van…tenzij één van de volgende begrotingscontroles de wet wijzigt“. Ja, paf, we zijn amper 4 maanden ver en we hebben er al van!

Als een vorm van Salomonsoordeel heeft de regering nu de stok zowat in twee gedaan: in alle gevallen en voor iedereen is het factor 2 die moet toegepast worden. Dus wordt de formule erga omnes “Geïndexeerd KI x 100/60 x 2”. Dus dubbel zo zwaar als we een tijdje mochten beleven. Dat lachen is ons nu enkel gegund voor het jaar 2017… Nu even heel praktisch in plaats van dat formuleke dat enkel voor ingewijden z’n geheimen onthult: de indexatiecoëfficiënt voor dit jaar bedraagt 1,7863. Dus bij een KI gelijk aan € 1.000,00, zal uw VAA € 5.954,33 bedragen en zal u daar dus (opgelet: brute veralgemening in aantocht) € 3.000,00 personenbelasting op betalen.

Een nieuwe vuistregel is hiermee geboren: per € 1,00 KI, betaalt u grosso modo € 3,00 belasting. Geef toe, da’s al simpeler te onthouden, niet? Onze conclusie bij dit alles? Eerlijk, we hadden gedacht dat het langer zou duren voor ze ons weer liggen zouden hebben, maar we hadden ook gevreesd dat het erger ging zijn…

Auteur: Jan Baert