Skip to main content
Algemeen

Hier gaan ze spijt van krijgen…

By 8 januari 2019december 5th, 2019No Comments

U weet dat we vurig voorstander zijn van de Rulingcommissie omdat met die mensen te praten valt en ze niet, zoals jammer genoeg de meeste ambtenaren van financiën, gepreoccupeerd zijn met de vraag “Hoe haal ik die belastingplichtige het meeste geld uit de zakken?” en ze heel evenwichtig alle belangen afwegen en alle kerken (of moskeeën, zo u wil) in het midden houden. Maar nu is er een beslissing gekomen die, de modale Belg kennende, ferm ge- tot misbruikt zal worden.

U weet namelijk ook dat vele fiscale snoepjes voorbehouden worden voor (fiscale) KMO’s (denk aan liquidatiereserves opbouwen of “slechts” 20% belasting betalen op de eerste € 100.000,00, of denk (al is het beperkt tot nog even) aan degressief afschrijven, niet pro rata afschrijven etc), maar dat je bij de beoordeling van de grootte van je onderneming je cijfers moet “optellen” bij die van je verbonden ondernemingen. Dus is dan de kans groter dat je bepaalde drempels overschrijdt en dus niet van de lekkernijen kan sneukelen. Welnu, 2 ondernemingen met in meerderheid dezelfde zaakvoerder(s)/bestuurder(s) (ook al zijn er andere aandeelhoudersverhoudingen) zijn verbonden, dat zegt de wet. Maar wat zegt de wet over dezelfde (meerderheid van) vaste vertegenwoordigers? Niets.

Dus trekt men richting Rulingcommissie om de zaak te beslechten en die zegt dat dat niet geldt op niveau van de vaste vertegenwoordigers, enkel op niveau van de zaakvoerder(s)/bestuurder(s) zélf!

We hebben nu wel een aantal mooie Kerstgeschenken gekregen, maar dat we zo een mooi Nieuwjaarscadeau verdiend hadden, dat was zelfs Sinterklaas ontgaan… Spelen maar!

Auteur: Jan Baert