Skip to main content
Algemeen

Al gedacht aan een koopkrachtpremie voor uw werknemers?

By 8 november 2023No Comments

al-gedacht-aan-een-koopkrachtpremie-voor-uw-werknemers-accountant-warfid-waregem

De koopkrachtpremie is een premie die werkgevers kunnen geven aan hun werknemers onder de vorm van consumptiecheques indien de onderneming in 2022 een hoge winst, in sommige CAO’s is dat minimaal 15% of 25% meer dan het gemiddelde van de drie jaar ervoor (maximaal € 500,00 consumptiecheques) of een uitzonderlijk hoge winst (in sommige CAO’s is dat meer dan 50% hogere winst dan ervoor) (maximaal € 750,00 consumptiecheques) heeft behaald.

De koopkrachtpremie is zowel voor werknemer als werkgever fiscaal interessant. Er is door de werkgever geen RSZ-bijdrage op verschuldigd behoudens de bijzondere bijdrage van 16,5%. De premie is een aftrekbare beroepskost bij de werkgever en is niet belastbaar bij de werknemer.

De koopkrachtpremie moet toegekend worden via een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO).

Het bedrag van de koopkrachtpremie wordt bepaald volgens het paritair comité. Hierin wordt opgenomen aan welke voorwaarden de werkgevers moeten voldoen en welk bedrag maximaal kan worden toegekend per werknemer.

De premie kan worden toegekend vanaf 01/06/2023 tot en met 31/12/2023. Ze kunnen worden besteed door de werknemers tot en met 31/12/2024. Deze consumptiecheques kunnen enkel besteed worden als betaalmiddel van een maaltijd of voor de aankoop van verbruiksklare voeding en/of voor de aankoop van producten en diensten met een ecologisch karakter.

De koopkrachtpremies zijn niet van toepassing voor bedrijfsleiders.

Auteur: Lien Rasschaert (8 november 2023)